El retorn de la Grossa de Cap d’Any

C. Catalan

La loteria catalana de Cap d’Any, la Grossa, torna a ser entre nosaltres. Estem encantats de poder parlar-ne i explicar-vos la nostra alegria respecte l’any passat, tot i que no vam estar agraciats amb cap premi.

En el que va ser l’inici d’una de les nostres investigacions, llavors us vam explicar que les persones responsables de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA) rebien unes dietes molt generoses per la seva assistència a reunions. Concretament rebien 627,45 euros per cada reunió, gairebé l’import del salari mínim interprofessional, i es reunien un cop al mes. Aquí podeu llegir tota la història.

Mig any després vam tornar a revisar els PDFs de les dietes accedint de nou al Portal de la Transparència i ens vam dur l’agradable sorpresa que l’EAJA s’havia rebaixat les dietes a “només” 540 euros per reunió, tot i que seguien reunint-se 12 cops l’any. Va ser per elaborar el reportatge La Generalitat es gasta 1.7 milions en dietes per assistència a reunions, publicat a CRÍTIC, on podeu consultar una taula interactiva de retribucions i dietes dels alts càrrecs. En total reben aquestes dietes 1217 persones.  Aquí podeu llegir el ‘making of’ del reportatge.

Després d’una intensa campanya publicitària que es va engegar l’estiu i va tenir com a co-protagonista la Reina d’Anglaterra, fa uns dies la Grossa va visitar el Parlament.  Li va donar la benvinguda la seva presidenta, Núria de Gispert, i la consellera de Benestar Social, Neus Munté. En un exercici de transparència, opengov.cat hem volgut entrevistar la Grossa per saber qui s’amaga darrera d’aquest simpàtic personatge i descobrir com veu el món.

24112014Grossa_Gispert_Munte

Ho sentim. No ha estat possible. Segons la resposta del Departament d’Economia i Coneixement: “Malauradament no podrà ser possible la vostra petició. La Grossa no té veu, és un capgròs i no parla. Així està concebut a la campanya.”

Tornarem a intentar-ho l’any que ve i potser llavors les dietes de l’EAJA hauran continuat un camí descendent.

Mentrestant, ens alegra que finalment aquest any hagi entrat en vigor la Llei de Transparència espanyola i s’hagi aprovat la Llei de Transparència, Accés a la Informació i bon govern catalana.

Bones Festes a tothom!!