Ens ha tocat la Grossa – 627,45 euros mensuals

C. Catalan

Traducción al castellano aquí

Cada quatre mesos, cada membre del Consell d’Administració de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostesnomés per assistir a les seves reunions mensuals, guanya 2500 euros a banda del seu sou.

EAJA

Són els mateixos diners que qualsevol de nosaltres guanyarà si comprem un número de loteria catalana i les quatre darreres xifres ens coincideixen amb el primer premi de la Grossa de Cap d’Any. És com si et toquès la Grossa cada quatre mesos però sense comprar cap número.

foto grossa metro

Mesos enrera, arrel de la descoberta d’un Acord de Govern de 2010 que reduïa les dietes d’assistència a reunions de certs òrgans consultius o consells d’administració d’empreses de la Generalitat, en aquest mateix web vam explicar que hi havia gent que cobrava 627,45 euros per assistir a una reunió de Consell d’Administració (veure l’article Alçarem la caça – ¿627 euros per reunió?). Aquesta quantitat ens va sobtar perquè és gairebé el salari mínim interprofessional (645,30 euros)

A Govern Obert ens preguntavem quins devien ser aquests consells d’administració. Ara, gràcies a les pases cap a la transparència del Govern català, que va publicant diversos documents en el seu Portal de la transparència (PDF de dinou pàgines), hem pogut saber que un d’ells és ni més ni menys que l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA), inventora i gestora de la Grossa de Cap d’Any. Els membres del seu Consell d’Administració tenien previst fer dotze reunions durant aquest any d’austeritat 2013.  

Això vol dir que 5019 euros al mes (és a dir 60.235 euros l’any) d’aquesta entitat autònoma de la Generalitat, finançada totalment amb diners públics, se’ls reparteixen vuit persones com a complement salarial.

La Grossa de cap d'any. Fotografia: Miquel Benitez 2013. Palau Robert2
La Grossa de cap d’any.
Fotografia: Miquel Benitez 2013. Palau Robert

Qui són aquestes vuit afortunades persones del Consell d’Administració? Doncs, tal com plantejava el nostre enigma del mapa d’Economia i Coneixement, cinc d’elles són les responsables de les sis entitats que apareixen en les pestanyes del Departament d’Economia i Coneixement:

Georgina Arderiu, Secretària d’Hisenda (Presidenta del Consell)

Rosa Batalla, Directora de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA) (Secretària del Consell)

I els següents Vocals:

Elsa Artadi, Consellera Delegada de l’EAJA i Directora General de Tributs i Jocs

Amadeu Farré, Subdirector General de Gestió i Control de Joc i Apostes

Josep Lluís García, Cap de l’Assessoria Jurídica de la Secretaria General d’Economia i Coneixement

juntament amb

Dolors Rusinés, Secretària General de Benestar i Família – Departament del mateix nom.

Marian Muro, Directora General de Turisme, del Departament d’Empresa i Ocupació

La sisena persona és Àngel Vicentefuncionari de carrera i Coordinador de Desenvolupament de l’Administracio Tributària de Catalunya, adscrit a la Secretaria d’Hisenda.

Ens ha cridat l’atenció que l’única entitat depenent de l’EAJA sigui la Direcció de l’EAJA i hem trobat que és per un decret del 2 d’octubre de 2012 on “s’introdueix la figura del conseller delegat o consellera delegada de l’Entitat Autònoma de Jocs i Apostes de la Generalitat, com a òrgan rector que exerceix les funcions executives, i s’estableix que les funcions de gestió ordinària de l’Entitat corresponen al director o directora.” Aquesta modificació es va fer quatre mesos abans que Elsa Artadi, doctorada en Economia a Harvard, substituís a Amadeu Farré al cap de l’EAJA.

Val a dir que tant Georgina Arderiu com Dolors Rusinés són també vocals del Consell d’Administració d’Infrastructures de la Generalitat de Catalunya, SAU. Per assistir a cada reunió d’aquest Consell també es cobra 627,45 euros, però “només” preveuen deu reunions l’any.  

Transparència i dret a la informació no només és conéixer els ingressos reals dels nostres representants polítics, sino molt més. A Govern Obert us expliquem això perquè pensem que contribueix a que la ciutadania se n’adoni que té dret a saber què es fa amb els diners de tothom.

Per celebrar aquest primer semestre d’existència gràcies al suport i encoratjament de qui ens llegeix, hem decidit comprar aquest número de la Grossa de Cap d’Any.

foto nuestra grossa

Molt bones festes a tothom! Aviat continuarem amb entrevistes a la resta de ponents de la Llei de Transparència i Accés a la Informació (fins ara els de Ciutadans, ICV-EUiA i CIU) i més històries. 

One thought on “Ens ha tocat la Grossa – 627,45 euros mensuals”

  1. El document original amb la retribució de 627,45 euros per les reunions dels membres del Consell d’Administració de l’EAJA ja no es troba al Portal de la Transparència perquè ara hi ha el document de 2014. Hem canviat l’enllaç i ara us duu a una còpia del document original. Vegeu l’article Torna la Grossa de Cap d’Any.

Els comentaris estan tancats.